Enter your keyword

Breien in Barre tijden: sokken breien

Breien in Barre tijden: sokken breien

Breien in Barre tijden: sokken breien

Breien in barre tijden: sokken breien

De prijzen voor energie en brandstof zijn ongekend hoog. Volgens het Nibud wordt het een zware herfst voor ons allemaal. In Engeland wordt al gesproken over: eat or heat. 

Als breiers kunnen we iets doen! We kunnen onze breiprojecten zo kiezen dat ze ons gaan helpen als het kouder wordt. 

Een lekkere deken, een dekentje voor over je benen. Een lekkere trui (of spencer), een paar sokken. Mutsen en wanten voor buiten. Sjaals en poncho’s. Het helpt allemaal om het ook aangenaam warm te hebben als de verwarming een graadje lager staat.

Een tochtbeest staat heel leuk en voorkomt die vervelende koude luchtstroom. 

In dit tweede blog uit de serie breien in barre tijden: sokken breien!

Vroeger ….

Vroeger leerden alle meisjes sokken breien: thuis, op school, bij de nonnen. Het hoorde bij je opvoeding. Veel mensen hadden van die lekker warme gebreide sokken. En ze waren er zuinig op! Als een sok stuk ging, werd deze weer gemaakt, gestopt. En zo gingen die gebreide sokken heel lang mee. Toen al duurzaam ….

Als je eenmaal weet hoe je sokken moet breien, vergeet je dat eigenlijk nooit meer. Vooral dames met een respectabele leeftijd weten nog steeds hoe het moet. Ik las van de week dit artikel: 

Vraag verdubbeld door hoge gasprijs: Bejaarden kunnen vraag naar warme sokken nu al niet aan. 

Familieleden vragen oma om sokken of een warme trui voor ze te breien. De vraag is inmiddels zo groot, dat er een achterstand in het breien is ontstaan. 

Hieronder vind je de link naar het volledige artikel. 

https://nieuwspaal.nl/bejaarden-kunnen-vraag-naar-warme-sokken-nu-al-niet-aan/

Wil je zelf sokken leren breien en ben je in de gelukkige omstandigheid dat je een oma hebt die weet hoe je sokken breit, vraag haar dan om het je te leren. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook heel gezellig!

Sokken breien is hip

Sokken breien is niet alleen iets van vroeger. En nee, iemand die sokken breit is niet per definitie een geitenwollen sok. Kijk eens naar de sokken in het boek Vrolijke sokken breien, van DenDennis en Mr. Knitbear. In dit boek wordt je meegenomen in de technieken van sokken breien. Zowel geschreven als in filmpjes uitgelegd. En daarmee brei je de leukste sokken: avocado sokken, sokken met een stoere doodskop of sokken met uitdagende teksten. 

the easiest sock in the world

Grote hiel, kleine hiel

Het belangrijkste om een goede sok te breien: de grote hiel en de kleine hiel! En daar zit voor velen toch de crux: het breien van de grote hiel en de kleine hiel. Dat kan ook best lastig zijn. Inmiddels zijn er veel patronen beschikbaar die laten zien dat dat ook anders kan. Bijvoorbeeld Arne & Carlos, die een patroon hebben geschreven voor “the easiest sock in the world”. Op YouTube vind je filmpjes waarin deze manier van sokken breien wordt uitgelegd, in aanvulling op de patroonbeschrijving. Als je worstelt met het breien van een hiel of je ziet er tegenop, is dit zeker het proberen waard. (Let op: het patroon is in het Engels, te koop op de site van Arne & Carlos).

Vooral lekker warm

Draag je schoenen met een leren zool? Dan is het zo fijn om dikke sokken aan te hebben. Dikke sokken kunnen ook heel leuk zijn, zoals deze Moon Socks. Moon Socks is een Drops Design. Fijne bijkomstigheid: patronen van Drops zijn gratis. Deze sokken zijn gebreid met DROPS Nepal op naalden 6, dus lekker snel klaar (zie de foto bovenaan deze blog).

Tivoli sokken

Sokken met zelfstrepend garen

Wil je vrolijke, kleurige sokken zonder ingewikkelde inbreipatronen? Kies dan voor een zelfstrepend garen. Je breit voornamelijk in tricotsteek en toch ziet de sok eruit alsof er meer techniek aan te pas is gekomen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn deze Tivoli sokken van Drops, waarbij de strepen in het zelfstrepend garen extra benadrukt worden door de strepen in zwart. Kleine waarschuwing: het breien van strepen kan er toe leiden dat je wat later in bed ligt (nog één streep, nog eentje dan en voor je het weet is het laat 😉 ).

Als je eenmaal handig bent in het breien van sokken, kun je ze misschien wel op bestelling maken. Brei ook eens een paar sokken als sinterklaascadeau of als kerstcadeau voor iemand die je lief is. Neem maar van mij aan dat een paar door jou gebreide sokken erg gewaardeerd zal worden. Zeker in deze barre tijden!

Volgende week: beenwarmers breien!