Enter your keyword

Onderzetters uit de Libelle

Onderzetters uit de Libelle

Onderzetters uit de Libelle

De Libelle van week 48 was vanuit mjin  optiek wel een hele leuke: er zat een breiboek bij. En er stonden ook echt hele leuke dingen in. Een prachtig grijs vest in gerstekorrel. Onderzetters van wol, helemaal leuk voor de winter. Het vest is toegevoegd aan mijn “to do list”. Of beter gezegd, aan mijn “to knit list”. Maar de onderzetters kon ik tussendoor wel even uitproberen.

De onderzetters zijn gemaakt met Phildar Phil Big. Phil Big is een enorme bol wol van 500 gram. Dat lijkt heel veel, maar omdat het een dikke draad is, is de looplengte van het garen “maar” 30 meter. Het is samengesteld uit 51% wol en 49% acryl. Het is een lontgaren, ook zeer geschikt om te vilten. Het advies is om dit garen te breien op naalden 35.

Om de onderzetters te maken wordt gebruik gemaakt van breinaalden van 20mm. Uit de beschrijving van de onderzetters blijkt dat deze helemaal niet gebreid worden, het is meer het omslaan van de draad links en rechts om de twee breinaalden. Voor de eerste paar steken moet ik steeds in de beschrijving kijken, die ook voorzien is van een heleboel foto’s. En jeetje, dat valt toch een beetje tegen. Dit heeft niet zo veel meer weg van breien, het is meer worstelen met breinaalden. Het resultaat van het worstelen is een mooie dikke sliert die eruit ziet als een vlecht. Na een tijdje wordt ik er handiger in, krijg er zelfs een beetje routine in.

Inmiddels heb ik 6 onderzetters gemaakt met verschillende doorsnedes, 4 in gemeleerd grijs en 2 in een mooie diepe kleur blauw. Ze zijn leuk geworden. Ik heb ze onder plantenpotten gezet, dat staat heel leuk. Ook onder een theepot geeft een heel leuk effect. Wat zou jij doen met zo’n onderzetter van wol?

Uit 1 bol Big Phil kun je 3 onderzetters met een doorsnede van 20 cm maken.