Enter your keyword

De kat is af …

De kat is af …

De kat is af …

De kat, die twee weken geleden nog in de maak was en vooral iets weg had van een raar gevormde poetslap, is nu af. Het is een flinke kat geworden, die vooral niet misstaat op de bank.

Nu ik de kat heb gemaakt, heb ik wel wat tips, voor diegenen die deze kat ook willen maken:

– als je gebruik maakt van tweed garen, gebruik kan breinaalden met een metalen punt. Dit maakt het werken met een tweed draad wat makkelijker;

– de patroonbeschrijving begint met de achterkant van de kat. Dan volgt de voorkant, waarbij de intarsia techniek gebruikt wordt. Daarvoor heb je van de hoofdkleur twee bollen nodig. Als je, net zoals ik, begint met de achterkant, heb je 1 bol over, omdat de andere bol al op is gegaan aan de achterkant. Dat betekent werken met de draad van de buitenkant van de bol en de draad uit de binnenkant van de bol. Dat is soms onhandig;

– de beschrijving geeft aan dat je eerst een eerste pootje breit, dit afkant en vervolgens de steken van de buik weer oppakt voor het andere pootje. Ik doe dat anders. Ik laat de laatste steken van het eerste pootje op de breinaalden staan en pak dan de steken voor het tweede pootje op. Daarmee hangt het gewicht van het eerdere breiwerk een beetje verdeeld over twee pootjes en niet allemaal aan 1. Soms gebeurt het dat daardoor het ene pootje langer wordt dan het andere en dat wil ik niet;

– het aan elkaar zetten van de voorkant en de achterkant heb ik gedaan met een andere, gladde draad. De tweed draad vind ik niet geschikt voor de matrassteek. Door de kleine uitsteekseltjes (die de draad een tweeddraad maken) blijft deze soms hangen als je de draad wilt aantrekken. (Te) hard trekken maakt dat de draad breekt. Dan kan ik weer opnieuw beginnen.

– Uiteindelijk had ik net niet genoeg aan 2 bollen van de hoofdkleur. Daarmee had ik 3 bollen in de hoofdkleur en 1 bol in de lichtere kleur nodig om de kat te maken.

Jem Weston, de ontwerper van de kat, heeft de kat ook een naam gegeven: Smudge. Maar je kunt de kat natuurlijk ook zelf een naam geven.

Dit is een leuk project om te maken. Als je nu begint, heb je een leuk handgemaakt cadeau voor de Kerst (Sinterklaas is misschien een beetje te kort dag ???) Het Engelstalige boekje Cute Comfort Knits, met daarin het patroon voor de kat, vind je op de website.

De kat zoals je ziet op de foto staat ook op de website en is te koop ….